Din guide till rätt kosttillskott

Vill du lära dig mer om kosttillskott? Då har du kommit rätt! I den här guiden går vi igenom några av de vanligaste kosttillskotten på marknaden och tar en närmare titt på hur de kan hjälpa dig på vägen mot dina träningsmål.

Aminosyror

Aminosyror är den minsta byggstenen i protein. Det finns totalt 20 olika aminosyror, 9 av dom är essentiella. Det innebär att vi måste få i oss 9 av de 20 aminosyrorna genom maten vi äter. Aminosyrorna har nämligen flera viktiga funktioner i kroppen: de hjälper oss bland annat med återhämtning, bidrar till bättre immunförsvar, muskeluppbyggnad och fungerar som energikälla.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av aminosyror. 


BCAA består t.ex av tre essentiella aminosyror: leucin, isoleucin och valin som stimulerar muskeluppbyggnad och motverkar muskelnedbrytning.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av BCAA. 


EAA innehåller alla de essentiella aminosyrorna och kan användas på flera olika sätt. EAA behöver inte spjälkas (brytas ned) och tas därför upp väldigt fort av kroppen. Därför används EAA ofta tillsammans med kolhydrater efter träning. Många väljer dock även att använda EAA före träning, då det finns studier som visar att EAA signalerar till kroppen att bygga musklerna.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av EAA. 


Glutamin har blivit ett mycket populärt tillskott bland kroppsbyggare. Anledningen till detta är att glutamin har visat sig kunna öka mängden uppbyggande hormoner i kroppen samt förbättra kroppens muskeluppbyggande processer.

Och du… aminosyror innehåller dessutom relativt få kalorier och är med andra ord ett alldeles utmärkt alternativ till proteinpulver för dig som önskar att gå ned i vikt!


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av Glutamin. 


Fettförbrännare

Fettförbrännare är en populär kategori inom kosttillskott. De innehåller vanligtvis naturliga örtextrakt som koffein, grönt te och guarana och andra uppiggande ämnen. Fettförbrännare är med andra ord ofta uppiggande, något som ofta uppskattas under perioder med låg energinivå, till exempel under en diet. Men visste du att en del örter dessutom har en så kallad termogen effekt, som bidrar till att öka kroppstemperaturen och fettförbränningen en aning? Och att detta i sin tur leder till att kroppen förbrukar mer kalorier. Resultatet? Snabbare viktminskning!


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av fettförbrännare. 

Kreatin

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i dina muskler och i maten du äter. Enkelt förklarat kan man säga att kreatin hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Vill du öka i styrka och förbättra dina prestationer? Då är kreatin det perfekta tillskottet för dig! Kreatin har dessutom

pekats ut som det absolut bästa tillskottet för att öka i muskelmassa! Nu tror du kanske att det bara är elitidrottare som kan dra nytta av kreatinets positiva effekter? Då tror du fel! Studier visar nämligen att även att vanliga motionärer kan dra nytta av tillskott med kreatin.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av kreatin. 


Prestationshöjare & PWO

Inte så pepp på träning idag? Testa en PWO! PWOs är nämligen framtagna för att du ska få ut mest möjligt av dina träningspass. Även under de dagar när energinivån kanske är helt på topp. Hos oss hittar du bland annat PWOs som du kan ta innan träning för att få mer energi och bättre fokus. Förutom prestationshöjande kosttillskott hittar du även effektiva koffeintabletter, stimulansfria prestationshöjare utan koffein och kraftfulla sportdrycker. Vilken blir din favorit?


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av prestationshöjare & pwo. 


Återhämtning

När du tränar använder kroppen framförallt kolhydrater som bränsle. Tränar du ungefär en timme om dagen och äter normalt klarar du som regel att fylla på sina kolhydratlager inom 24 timmar eller snabbare. Tränar du mer än en timme om dagen och ägnar dig åt en stor mängd högintensiv träning? Då kan det vara en bra idé att fylla på med både kolhydrater och protein efter träning. Snabba kolhydrater efter träning ger nämligen musklerna ny energi och hjälper dig att fylla dina kolhydratlager snabbare. Att använda ett tillskott med energidrivande kolhydrater efter fysisk aktivitet är med andra ord viktigt både för återhämtning, maximalt näringsupptag och tillväxt.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av återhämtning. 


Muskeluppbyggande

-       Hormonsupport / testobooster

Testosteronhöjande tillskott, så kallade testoboosters, stimulerar kroppens egen produktion av det manligaste och mest muskeluppbyggande hormonet vi har i kroppen: nämligen testosteron, men de hjälper även till att bromsa och hålla tillbaka mängden fritt cirkulerande hormon. En testobooster kan bidra till ökat tryck i musklerna, minskat underhudsfett, ökad sexlust och allmänt välmående.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av muskeluppbyggande. 


Proteinpulver

Proteinpulver är ett smidigt, snabbt och enkelt sätt att få i sig protein efter träning. Men det finns ju en hel uppsjö med olika proteinpulver på marknaden.. så hur vet man vilket man ska välja? Låt oss ta en närmare titt.

Whey 100 är ett bra alternativ för dig som är laktosintolerant och för dig som vill ha högsta möjliga proteinhalt per 100 gram. Whey 100 är nämligen ett så kallat isolat. Ett isolat genomgår en betydligt större reningsprocess där större mängder laktos och fett har filtreras bort. Detta bidrar till laktosinnehållet i slutprodukten är nästan obefintligt.

Whey 80 är dock ett väldigt bra och prisvärt protein som kan användas av de allra flesta. Det är nämligen ett så kallat vasslekoncentrat. Ett whey 80 proteinpulver innehåller fortfarande låga mängder fett och kolhydrater, men har en något lägre proteinhalt och ett högre kaloriinnehåll än whey 100.

Kasein tas upp långsamt av kroppen, och fungerar som en motpol till det snabba vassleproteinet. Kasein stimulerar med andra ord inte proteinsyntesen i samma grad som vassleprotein, men motverkar istället muskelnedbrytning i större utsträckning. Just därför rekommenderas kasein ofta som kvällsprotein och vid dieter med kaloriunderskott.


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av proteinpulver. 


Gainer & viktökning

Har du svårt att få i dig det du behöver av energi med bara vanlig mat? Tränar du mycket och har svårt att öka i muskelmassa? Svårt att gå upp i vikt överhuvudtaget? Då kan en gainer före/efter ditt träningspass, eller som mellanmål, vara en bra lösning! En gainer fungerar som en näringsrik måltid, med mycket energi från proteiner och kolhydrater. Det är med andra ord det perfekta kosttillskottet för dig som har svårt att få i dig all den energi din kropp behöver!


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av gainer & viktökning. 


Måltidsersättning

Måltidsersättningar är ett snabbt och enkelt sätt att gå upp eller ned i vikt. Här hittar du allt från smakfulla bars och näringsrika pulverblandningar till laktos-och glutenfria livsmedel som pannkakor, gröt, nudlar m.m. Men du behöver givetvis inte gå på diet för att använda dig av måltidsersättningar. De fungerar nämligen alldeles utmärkt även som mellanmål!


Klicka här för att hitta Sportkosts utbud av måltidsersättning.