Guide - Så väljer du rätt proteinpulver

Nyfiken på proteinpulver? Eller osäker på vilket proteinpulver du ska välja? Då har du kommit rätt! I den här artikeln svarar vi på några av de vanligaste frågorna om proteinpulver. Vi på Sportkost hjälper dig också att hitta rätt proteinpulver till rätt tillfälle.

Är proteinpulver ett måste för att få resultat?

Låt oss gå rakt på sak och besvara frågan som de allra flesta vill ha svar på: nej, proteinpulver är inte ett måste för att få resultat. Det går precis lika bra med vanlig mat. Men i vissa tillfällen kan proteinpulver både underlätta och vara till hjälp… Så vem kan egentligen ha nytta av ett proteinpulver?

  • Du som snabbt, smidigt och enkelt vill få i dig protein direkt efter träning.
  • Du som vill få i dig mer högkvalitativt protein, utan att betala mycket mer.
  • Du som har svårt att få i dig tillräckligt med protein via maten.

När ska proteinpulver användas?

Allra vanligast är att inta proteinpulver efter träning. Men proteinpulver kan även användas som mellanmål, i bakning och som tillskott när du lagar mat. Du kan t.ex att tillsätta en skopa protein i frukostgröten, eller varför inte testa att vispa ihop lite proteinfluff till mellanmål?


Guide - Steg för Steg till rätt proteinpulver!

1. Bestäm ditt mål och behov

Innan du börjar leta efter proteinpulver är det viktigt att klargöra ditt mål och behov. Är du ute efter att öka muskelmassa, gå ner i vikt eller stödja återhämtningen efter träning? Detta kommer att påverka vilket proteinpulver som är bäst för dig.


2. Protein typ

Det finns olika typer av proteinpulver, såsom vassle, kasein, ärt- och sojaprotein. Vassle är populärt för snabb absorption och används ofta efter träning. Kasein har en långsammare frisättning och passar bra som nattsnacks. Ärt- och sojaprotein är bra vegetariska alternativ.


3. Kvalitet 

När du väljer proteinpulver är det viktigt att överväga kvaliteten och renheten. Kontrollera produktens ursprung och se till att den inte innehåller onödiga tillsatser. En högkvalitativ produkt ger bättre resultat och absorption.


4. Smak och textur

 Prova olika smaker och se vilken som passar dig bäst. Dessutom kan textur vara viktig – vissa föredrar ett mjukt pulver medan andra gillar en mer kornig konsistens.


5. Allergi och intoleranser

Om du har allergier eller intoleranser är det viktigt att noga läsa ingredienslistan. Många proteinpulver är laktosfria eller glutenfria, vilket kan vara avgörande om du har känsligheter.


6. Pris och kvalitet

Jämför priser och se till att du får bästa möjliga kvalitet för ditt pris. Ibland kan billigare alternativ vara lockande, men det är viktigt att inte kompromissa med kvaliteten på ditt proteinpulver.


Vad är vassleprotein?

Vassleprotein, även kallat whey, är ett högkvalitativt mjölkprotein som framställs av den vätska som “blir över” vid osttillverkning. De tre vanligaste sorterna är koncentrat, isolat och hydrolysat . Men vad är då egentligen skillnaden?

Koncentrat innehåller 70-80 % protein och vinner helt klart när det kommer till smak! , Vasslekoncentrat innehåller, utöver vassleprotein, även en del fett och laktos

Isolat har genomgått en mer omfattande filtreringsprocess för att ta bort nästan allt fett och all laktos. Resultatet? En högre andel protein så klart! Faktum är att Isolat innehåller hela 90 % protein, eller mer!

Hydrolysat har bearbetats för att bryta ner vassleproteinet till aminosyror och peptider. Tanken med detta är att det ska bli lättare för kroppen att ta upp proteinet, när det används som kosttillskott. Nackdelen? Hydrolysat påverkar blodsockret i högre grad än t.ex isolat och är även dyrare än många andra proteinpulver.


Vad är skillnaden mellan Whey 80 och Whey 100?

Whey 100 är ett vassleisolat och Whey 80 är ett vasslekoncentrat. Den största skillnaden är med andra ord att Whey 100 innehåller en större andel protein samt något mindre fett och laktos än Whey 80.


Vad är kasein?

Kasein är också ett högkvalitativt mjölkprotein. De två vanligaste sorterna är micellärt kasein och kalciumkaseinat.

Kalciumkaseinat är den vanligaste varianten av kasein. Den används ofta som tillskott innan läggdags för att få kontinuerlig tillförsel av aminosyror under hela natten. Konsistensen är dessutom relativt trögflytande, vilket gör att det mättar bättre än många andra proteinpulver.

Micellärt kasein har samma proportioner som mjölk och är den minst bearbetade, och därmed också den mest naturliga formen av kasein. Micellärt kasein måste brytas ned i flera steg, och tas därför upp ännu långsammare i kroppen.


Vad är skillnaden mellan Whey och Kasein?

Den största skillnaden mellan whey och kasein är hur lång tid det tar för kroppen att ta upp de olika proteinsorterna. Whey tas upp snabbt av kroppen, medan kaseinet tas upp långsammare.


Vilket proteinpulver ska jag välja?

Olika proteinpulver har olika upptagningsförmåga och därmed olika användningsområden. För att hjälpa dig att hitta rätt proteinpulver till rätt tillfälle har vi satt ihop en liten guide med tips och råd.

  1. Efter träning

Vill du ha ett proteinpulver som du kan använda direkt efter träning? Då är whey det bästa valet. Whey tas nämligen upp mycket fortare än andra proteinpulver. Men det är faktiskt inte bara det faktum att whey är ett snabbt protein som gör whey till det bästa proteinpulvret efter träning, aminosyraprofilen spelar också en avgörande roll Whey innehåller nämligen mer av den grenkedjade aminosyran leucin, som kickar igång själva muskelbyggandet.

  1. Innan läggdags och till mellanmål

Letar du efter det bästa proteinpulvret att ta innan du går och lägger dig? Som också lämpar sig som mellanmål? Då ska du välja kasein. Kasein tas upp långsammare av kroppen och mättar bättre än andra proteinpulver. När kaseinet kommer ned i magen bildar det nämligen små klumpar. Dessa klumpar bidrar till att matsmältningsprocessen tar längre tid. Detta bidrar i sin tur till att kasein förser kroppen med aminosyror över längre tid.

  1. Vid viktnedgång

Du känner kanske redan till att protein har många fördelar när det kommer till viktnedgång, men visste du att mycket tyder på att vassleprotein är bättre än många andra proteinkällor?

Vassleprotein kan nämligen inte bara hjälpa dig att gå ned i vikt, det kan också hjälpa dig att behålla din muskelmassa. Whey är med andra ord ett bra alternativ för dig som vill öka ditt proteinintag under viktnedgång.

  1. Om du är laktosintolerant

Laktosintolerant och på jakt efter ett proteinpulver att ta efter träning? Då kan Whey-100 vara ett bra alternativ. Whey-100 innehåller nämligen mindre laktos än andra proteinpulver gjorda på mjölk.

Du kan också ta en titt på Whey-80. Mycket tyder nämligen på att mängden laktos även här är så pass låg att laktosintoleranta kan använda det.

Funkar det inte med mjölkprotein överhuvudtaget? Då är det dags att börja utforska de mjölkfria alternativen.