Vassleprotein

Vassleprotein - ett populärt och effektivt kosttillskott för muskeltillväxt


Vassleprotein är utan tvekan de mest använda proteintillskottet världen över, och det engelska namnet är Whey proteinpulver. Detta protein fungerar bra som återhämtning efter träning och uppbyggnadsfas men även uppskattat som mellanmål.

Vad är vassleprotein?
Proteinet utvinns ur komjölk och består av 80% kasein och 20% vassle. Detta protein erbjuder ett högt biologiskt värde, och man hittar en större del aminosyror i de. Vassleproteinet delas in i tre olika typer, koncentrat, isolat och hydrolysat. Denna indelning är gjord för att tala om hur stor proteinhalt de är i proteinet.

När skall man ta vassleprotein?
Vasslepulver tas upp snabb av kroppen så är ett protein som är väldigt fördelaktigt att ta efterträningen men är även omtyckt att användas för återhämtning samt diet. Vassleproteinet är den proteintyp som används mest och då främst för muskelbyggande och fettförbränning.

Vilket vassleprotein skall man välja?
Då man väljer mellan de olika typerna vassleprotein – isolat, koncentrat och hydrolysat är de främst på hur snabb upptagning man önskar för kroppen men även kan detta val spela roll för hur känslig mage man har. Nedan förklara vi skillnaden mellan de tre olika typerna.

Isolat
Om du tränar mycket och hårt är detta ett vassle protein som passar dig. Detta protein är även snällt mot din mage så rekommenderas om du är laktoskänslig. Detta är ett så kallat ”rent protein” då de har en filtreringsprocedur som gör så att inget annat från vasslen följer med.

Koncentrat
Detta vassle/whey protein är de allra vanligaste av de tre olika typerna och de mest hälsosamma då de är mest naturliga proteinet. Dock hittar du i detta protein innehåll som är kvar från ursprungsprodukten som exempellaktos och fett vilket kan vara bra att notera om man har känslig mage.

Hydrolysat
Önskar du snabbt vassleproteinpulver skall du välja hydrolysat. Detta är ett proteinpulver där isolatet är försjälkat av proteas-enzymet redan innan detta pulver når magsäcken och på så sätt åker igenom kroppen snabbare. Tänk på att inte använda hydrolysat ihop med koncentrat eller mjölk då proteinets egenskaper försämras.

Vassleprotein är billigt
En stor fördel man sällan nämner är att vassle protein är ett väldigt fördelaktigt alternativ med tanke på plånboken. Jämför man vassle med andra protein är denna proteinkälla i särklass billigaste om man ser över pris per gram.

Värt att tänka på gällande vassleprotein pulver
Värt att tänka på är att ett koncentrat av vassleproteinpulver fortfarande innehåller en viss mängd kolhydrater, fett och laktos. För personer med laktosintolerans finns det vasslekoncentrat med tillsatt laktas (enzym som spjälkar mjölksocker). Som kund är det viktigt att titta på innehållsförteckningen för att hittar ett proteinpulver whey som passar dig

FAQ Vassleprotein

Vad är vassleprotein och varför är det populärt?

VectorCreated using Figma

Vilka fördelar har vassleprotein för kroppen?

VectorCreated using Figma

Vilka olika former av vassleprotein finns det?

VectorCreated using Figma

När är det bäst att konsumera vassleprotein?

VectorCreated using Figma

Hur bör jag dosera vassleprotein för bästa resultat?

VectorCreated using Figma

Visar 20 av 127 st artiklar

Visa fler artiklar