Vi på Sportkost testar core-övningar

Vägen till en stark kropp startar med en stark Core! Vi har testat och valt ut dom bästa övningarna för våra magmuskler – Häng med!

Vi vill börja med att säga att det är svårt att träna sig till en tvättbräda, det går tyvärr inte att punktförbränna fett men genom att belasta magmusklerna genom en progressiv belastning, samtidigt som du minskar andelen fettprocent på kroppen så har du goda förutsättningar att få fram magrutor. Vi har testat några magövningar och valt ut våra favoriter.


Kabelcrunch – Denna övning fokuserar mest på raka magmusklerna. Gör så här

 1. Sätt dig på knä framför en kabelhiss
 2. Ta tag om repet och dra det ner tills händerna är placerade vid ditt ansikte
 3. Böj höften lite och sträck på ryggen
 4. Lås höften och spänn magen och för dina armbågar mot insidan av dina lår. Håll den positionen en sekund
 5. För tillbaka kroppen till startposition på ett kontrollerat sätt.


Hängande benlyft – Det är en mer effektiv version av vanliga situps.

Modifiera övningen beroende på hur stark du är. Du kan starta med böjda ben och när du känner att du klarar det kan du avancera och börja använda mer raka ben. Vill du få in sidan av magen kan du dra upp benen snett mot taket för att aktivera sidan av magmusklerna.

 1. Hitta en Pull-up bar och häng med raka ben och armar, här har du startpositionen
 2. Lyft dina ben tills vinkeln mellan dina ben och din överkropp är 90 grader. Håll denna position i en sekund.
 3. För tillbaka dina ben ner mot startposition.


Kabelrotationer

Det är den absolut bästa övningen för att träna upp sidan av magen dvs dina Obliques. Det är viktigt att träna sidan av magen också då det krävs att alla delar av magen är välutvecklade för balans och även estetiskt.

 1. Ta tag i en kabel med båda händerna som är fäst högst upp i en kabelhiss
 2. Ställ dig axelbrett så att maskinen cabelcross är på sidan av din kropp med någon meter mellan dig och cabelcross. Med raka armar bör du hålla kabeln på samma sida av din kropp som kabelhissen. Detta är din startposition.
 3. I en rörelse drar du handtaget av kabeln ner och framför din kropp till motsvarande knä samtidigt som du roterar din överkropp.
 4. För tillbaka dina armar till startpositionen på ett kontrollerat sätt.


Russian Twist

Detta är en roterande magövning som sätter magmusklerna på prov och är särskilt bra för de sneda magmusklerna. Du kan enkelt justera hur lätt eller svår övningen ska vara.

 1. Sätt dig med böjda knän och knäppta händer och luta dig bakåt. Lyft fötterna från golvet om du vill öka svårighetsgraden och utmana balansen. Spänn till din core.
 2. Vrid överkroppen så långt åt den ena sidan som du kan och rotera sedan åt andra sidan, fortsätt i ett snabbt tempo.
 3. Håll underkroppen stilla, det är överkroppen som ska röra sig.
 4. Håll ryggen rak, faller du ihop i ryggraden så börjar du bli trött och då bör du avbryta.


Planka med böjda armar

Spänn magen och rumpan och ha armarna i en 90 graders vinkel på armarna och vila underarmarna på underlaget. Variera i svårighetsgrad genom att aningen stå på knä eller på tå. För att få en högre svårighetsgrad, gunga framåt och bakåt i små rörelser.

Vi på sportkost har valt ur våra favoriter och det är Kabelcrunch, Russian Twist och Plankan! Testa dom på ditt nästa pass.

För att få bästa pumpet på ditt pass testa Skull PWO och för att återhämta dig så snabbt som möjligt efter ditt pass, fyll på med högkvalitativt vassleprotein, Proline IsoWheyBild: Vår ambassadör Amanda Engman. Foto: THK Fotografi