Sportkost Tipsar - Variera din träning för bästa resultat

Har du upplevt att du ibland hamnar på en platå och stagnerar utvecklingsmässigt gällande din träning? Det är inte så konstigt. Vi människor är vanedjur och bekväma av naturen, vilket gör att vi lätt fastnar i mönster även när det kommer till vår träning. För att utvecklas av din träning är det viktigt att utsätta den för progression och det har vi på Sportkost satt oss in i.

När vi utsätter kroppen för något den inte är van vid så märker vi skillnad snabbt. Vi blir snabbare och starka på kort tid, men efter ett tag så avstannar framstegen och det är då vi hamnar på en platå. Ska vi fortsätta att utvecklas måste vi utsätta utmana kroppen ännu mer än vad vi tidigare har gjort. Det gör vi genom att förlänga tiden vi tränar, byta övningar samt öka vikterna. Det är det vi kallar för progression i träningen. När vi hela tiden utmanar kroppen och ger den tuffare utmaningar så måste den anpassa sig ytterligare. Det är ju det som händer när vi tränar. Kroppen anpassar sig till den belastningen den inser att den måste klara av. Genom progression får vi progress.


Variera din träning för nödvändig återhämtning

Men det handlar inte om hur många gånger i veckan du tränar utan det beror på hur man tränar, om du hinner återhämta dig och hur du äter. För någon som tränar mycket, låt säga fem, sex gånger i veckan så kommer inte återhämtningen räcka till om man kör slut på sig varje pass. Det är istället väldigt viktigt att variera träningen och ansträngningen från pass till pass och låta vissa pass vara återhämtningspass. Tränar du däremot två till tre gånger i veckan så kan du absolut träna tufft varje pass och få ut bra effekt av din träning.


Att nå maximal återhämtning efter ett tufft pass tar mellan 48 till 72 timmar och om du låter kroppen få den återhämtningen så kommer den att svara med att bli starkare. Men det förutsäger att du kör olika typer av pass och kör olika repetitioner på olika vikter.


Hur många träningspass i veckan är då optimalt? Gäller det styrketräning så är det absolut bästa att få till fler kortare pass än att köra ett helkroppspass i veckan. Här är det viktigt att dela upp och köra olika muskelgrupper. När du gör det så får varje muskelgrupp sin optimala vila på 72 timmar.

När det gäller kondition så gäller samma regler som ovan, det gäller att variera sig. Variationen är viktigare än att fundera på hur ofta du ska träna. Gällande kondition så är det enkelt att variera träningen med tex ett kort intervallpass, ett medellångt pass där man springer i ett tempo som känns bekvämt samt ett längre återhämtningspass där tempot är betydligt lägre.

Det viktigaste alltså för att utvecklas i din träning är att ständigt utmana dig själv, men återhämtning och kosten är minst lika viktigt.


Sportkost rekommenderar

Vi på Sportkost rekommenderar att ladda upp med energi innan ditt pass med långsamma kolhydrater och proteiner någon timme innan ditt pass samt att du snabbt efter passet fyller på med proteiner, vi rekommenderar Proline IsoWhey från North Nutrition.