Trött och sliten? Här är 7 sätt att boosta din energinivå

Känner du dig trött och sliten? I den här artikeln tar vi en närmare titt på 7 saker som kan hjälpa dig att boosta din energinivå.

1. Ät hälsosamt och varierat

Du behöver mat för att din kropp ska fungera. Och för att du och din kropp ska fungera optimalt bör du dessutom se till att äta hälsosamt och varierat. Med en varierad och hälsosam kost är nämligen chansen större att du får i dig det du behöver av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och vet du vad? En kropp som får det den behöver av näring är en pigg och glad kropp.

Är du osäker på om du får i dig allt du behöver av vitaminer och mineraler? Då kan det vara en bra idé att komplettera med ett multivitamintillskott.


2. Se till att få tillräckligt med sömn

Sömn är viktigt för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig och bearbeta alla intryck. När du sover aktiveras ditt immunsystem och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner. Genom att se till att få tillräckligt med sömn blir du med andra ord inte bara piggare, du minskar också risken att drabbas av sjukdomar som diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.

Exakt hur mycket sömn vi behöver är individuellt, men runt 7 timmar brukar vara optimalt för de allra flesta av oss. Har du svårt att sova? Då kan du ha nytta av kosttillskott som ZMA. ZMA och innehåller nämligen viktiga mineraler som kan bidra till att du sover både bättre och djupare.


3. Fysisk aktivitet minst 30 minuter varje dag

Fysisk aktivitet är kanske det sista du tänker på när du känner dig trött och sliten. Men vet du vad? Regelbunden fysisk aktivitet kan faktiskt bidra till att du känner dig piggare. Därför rekommenderar vi att du försöker vara fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag.

Du behöver inte springa tuffa intervaller eller köra ett hårt spinningpass för att träningen ska ha effekt på din energinivå. Faktum är att även lågintensiv träning har visat sig ha en bra effekt vid trötthet. Så...om du känner dig trött och sliten är kanske en lugn promenad eller ett yogapass att föredra.


4. Drick mer vatten

Dricker du för lite vatten? Då bör du göra något åt saken. För lite vatten kan nämligen vara en bidragande orsak till att du känner dig trött och sliten. Dessutom kan för lite vatten ha en negativ effekt på ditt humör och din hjärna.

Har du svårt att få i dig tillräckligt med vatten under dagen? Då rekommenderar vi att du börjar med att dricka ett stort glas vatten till frukost, lunch och middag. Det kan också vara en bra idé att investera i en snygg shaker eller vattenflaska, som du kan ha med i väskan under dagen. Jobbar du på kontor? Fyll en flaska innan du sätter igång och jobbar och se till att ta en slurk då och då under arbetsdagen.


5. Sätt av tid till avslappning

Stress är egentligen inget farligt. Tvärtom! Stress är en naturlig försvarsmekanism som är nödvändig för vår överlevnad. Detta förutsätter dock att den stress du upplever bara är tillfällig. Problem uppstår först när stressen blir långvarig. Långvarig stress kan bland annat leda till att du får svårt att “stänga av” och varva ner, att tankarna rusar och du får svårt att koncentrera dig.

Stress kan med andra ord vara en riktig energitjuv. För att reducera stress och boosta din energinivå rekommenderar vi att du sätter av tid till aktiviteter som hjälper dig att slappna av. Vad sägs om att läsa en bra bok? Njuta av ett varmt bad? Eller varför inte ta en uppfriskande promenad? Du kan också ha nytta av att lära dig tekniker som mindfulness och meditation.


6. Umgås med dina nära och kära

Sociala kontakter är otroligt viktiga för vår mentala hälsa. Ja, faktum är det finns studier som indikerar att människor med ett starkt socialt nätverk mår bättre, både fysiskt och mentalt. Men vet du vad? Att komma ut och umgås med andra människor är inte bara bra för hälsan, det är också en superbra sätt att boosta din energinivå. Ett bra tips är att umgås mer med människor som ger dig energi och spendera mindre tid med personer som tappar dig på energi.


7. Komplettera med rätt kosttillskott

En balanserad livsstil med hälsosam mat och tillräckligt med sömn är a och o om du vill hålla energinivån uppe. Men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Då kan det vara bra att känna till att det finns olika typer av kosttillskott som kan hjälpa till att boosta energinivån. Här är 4 av våra favoriter!

-          Behöver du en energiboost inför dagens träningspass? Varför inte testa en PWO? En PWO, eller pre-workout som det också kallas, gör dig piggare och mer uthållig och kan hjälpa dig att prestera både bättre och längre! Hos oss på Sportkost hittar du självklart ett stort urval av PWO som du kan ta innan träning, men du hittar också kraftfulla sportdrycker, koffeintabletter och stimulansfria prestationshöjare utan koffein.

-          Vill du ge dina muskler en energiboost under träning? Då rekommenderar vi att du tar en närmare titt på kosttillskottet kreatin. Kreatin är nämligen ett av de mest effektiva kosttillskotten för ökad prestation, styrka och muskelmassa! Kreatin är med andra ord det perfekta kosttillskottet för dig som vill prestera bättre och bygga muskler.

-          Är du på jakt efter ett kosttillskott som ger snabb energi och en boost i vardagen? Som dessutom kan bidra till att du känner dig vassare mentalt? Ta en titt på MCT-olja.

-          Har du lagt märke till att du känner dig tröttare under perioder då solen “lyser med sin frånvaro”? Då kan det vara en bra idé att ta tillskott med D-vitamin. Solljus är nämligen en av våra viktigaste källor till D-vitamin. Om du inte får tillräckligt med solljus finns det med andra ord risk att du får för lite D-vitamin. Och för lite D-vitamin kan bidra till att du känner dig trött och sliten.Foto: Mikael Hysen