Boosta dig med D-vitamin i vintermörkret

D-vitamin finns i huden och bildas när solen träffar vår hud. För att det skall bildas D-vitamin krävs det att solens strålar ska vara starka, vilket de är under våra sommarmånader. Under vinterhalvåret i Norden så minskar soltimmarna och detta kan leda till brist på D-vitamin. För att få en jämnare tillströmning av D-vitamin, året om, kan man tillföra kroppen detta ämne via kosttillskott. 

Vitamin D är ett samlingsnamn för de två fettlösliga ämnena ergokalciferol (D2) och kolekalciferol (D3). D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa personer kan därför behöva tillskott av just denna vitamin. 


För lite D-vitamin ger sämre skelett och kan påverka tänder då denna vitamin reglerar kalkbalansen i kroppen. Dock är de väldigt viktigt att inte få i sig för mycket D-vitamin, för D-Vitamin i för stora doser blir giftigt och kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet. Följ alltid de anvisningar som ges gällande denna vitamin! 


Vad är då fördelarna med D-vitamin?

D-vitamin hjälper till att öka energi och fokus. Det kan bidra till viktnedgång och ökar motivationen. Det förbättrar immunförsvaret och kan hjälpa till att skydda mot vissa sjukdomar.

Det diskuteras om D-vitaminbrist ökar risken för att smittas av eller få svår covid19-sjukdom, men än finns inte tillräcklig kunskap om så är fallet. 


Här hittar du alla  Sportkosts D-vitamins produkter.