10 frågor & svar om kosttillskottet Kreatin

Kreatin är hetare än någonsin. Här har vi på Sportkost samlat de 10 vanligaste frågorna vi får gällande kosttillskottet Kreatin.

Vad är Kreatin?
Kreatin är ett ämne som omvandlar lagrad energi till rörelseenergi och detta hittas naturligt i musklerna och man kan även tillföra detta genom kosttillskott. Kreatin är ett av de populäraste prestationshöjartillskotten som finns på marknaden och anledningen till detta är att effekten nästan uteslutande är positivt.


Vad är Kreatin bra för?
Kretin är ett kosttillskott som fungerar för ökad styrka och muskelmassa. Man kan säga att de är ett slags bränsle till musklerna för ökad prestation.

Hur lång tid tar det att se resultat av Kreatin?
Detta är ett prestationshöjande kosttillskott som verkar direkt och kan ge dig en extra boost när du tränar. Det kan ta allt mellan 5 och 20 dagar innan du ser en effekt av Kreatinintaget och här spelar flera faktorer in och är avgör hur snabbt du kommer att se resultat från Kreatin.

Är Kreatin nödvändig?
Kosttillskottet Kreatin har mest effekt på kortvariga, explosiva arbeten som exempel gymträning, sporter med upprepade löpaktiviteter med mera. Detta då Kreatin hjälper till att skapa ämnet ATP till cellerna och bildar då med snabb energi till muskelcellerna.

Biverkningar Kreatin?
Det är viktigt att förhålla sig till rätt dosering av Kreatin och att man inte överdoserar detta kosttillskott. Däremot är det möjligt att betrakta de biverkningar som kan uppstå i samband med Kreatinintaget som ofarliga. Några exempel på biverkningar kan vara att man går upp i vikt då kosttillskottet bidrar till att lagra vätska.


Är Kreatin muskelbyggande? 

Att förbättra prestationsförmågan är Kreatintillskottets största effekt men de har även en direkt effekt på muskeluppbyggnaden. Kreatin stimulerar satellitceller som ökar muskeluppbyggnaden, främst för erfarna atleter, genom att öka mängden cellkärnor i musklerna.


När skall man ta Kreatin?
Detta kosttillskott kan tas när som helst under dagen, de enda man bör tänka på är att man tar Kreatin regelbundet. Kreatinet tas upp vid träning och vanligtvis brukar man behöva dosera fem till sju dagar innan man märker av någon effekt.

Måste man ta Kreatin varje dag?
Intar du Kreatin regelbundet så bör man göra de varje dag. Då du vilar behöver dina muskler fortfarande Kreatinet men du intar även Kreatin för att hålla uppe en hög nivå av kosttillskottet.

Vad händer när man slutar ta Kreatin?
Slutar man inta Kreatin kan man förväntas gå ner i vikt, dock inte i förlorad muskelmassa, utan genom att den extra lagrade vattenmängd går ur kroppen.

Hur länge kan man förvara Kreatin?
Två till tre år från de att Kreatinpulvret är producerat är vanlig att detta kosttillskott håller. Ha dock som vana att se över bäst före datum på förpackningen för att få mer specifik information om hållbarhetstid på produkten.


Bild: Julio Chang