Vad är aerob och anaerob träning? - Sportkost

Aerob respektive anaerob träning och uthållighet har ni säkert hört talas om, men har ni koll på vad det är och vilka skillnader det är mellan aerob och anaerob träning? Om inte, skall vi försöka förklara de här.


Vad är anaerob träning? 

Anaerob träning är när man tränar för att öka kroppen/ musklernas maximala styrka under få reps eller kortare sprintsträckor. När man tränar anaerobiskt så använder kroppen glukos som bränsle istället för syre som man gör vid aerob träning. Anaerob träning är korta men intensiva träningspass och några exempel på anaerob träning är: Sprint, intervaller, styrketräning och vissa delar i crossfit. Eftersom kroppen använder glukos som bränsle får den inget syre och det gör att man inte orkar hålla på lika länge utan kroppen har ett större behov av återhämtning.  Det här är ett system som jobbar med explosivitet och korta tidsintervaller. Vid anaerob träning vill du ligga mellan zon 4 -5 i puls för maximal ansträngning av musklerna fördelen när du tränar så intensivt är att det räcker med 2-10 minuter för att få önskat resultat, kroppen klarar inte längre än så innan den behöver återhämta sig. 7 minuters träning om dagen är perfekt om pulsen ligger i zon 4. 


Vad är aerob träning ?

Aerob träning är en uthållighetsträning under en längre tid, då använder man det aeroba systemet och kroppen får tillräckligt med syre och ger energi från kolhydrater samt fett. Exempel på aerob träning är löpning, dans och all form av lågintensiv träning där du utmanas i uthållighet. Aerob träning kan vara så enkelt som en rask promenad. Fördelarna med aerob träning är att man slipper mjölksyra samt syrebrist samt att kroppen förbränner mer fett under denna träningsform. Effekten av aerob träning är att kroppen orkar mer under en längre tid. När du tränar aerob så vill du att pulsen ligger mellan zon 2-3 för att förbättra konditionen samt öka ämnesomsättningen.Vid lågintensiv träning/ medelintensiv träning bör du träna mellan 10-80 minuter vilket är ett ganska stort spann men är du nybörjare är 7 minuters träning bra att börja med och redan då kan du se resultat. 


Skillnaden mellan Anaerob och aerob träning 

 Så skillnaden mellan anaerob och aerob träning är att det anaerobiska systemet går igång när kroppen tränar hårt och intensivt och det aerobiska systemet går igång under uthållighetsträning. Aerob träning och cykel övningar, cykling är framförallt lågintensiv träning (aerobiska systemet) men när du spurtar blir det högintensiv träning vilket sätter igång det anaerobiska systemet. 

Vad händer i kroppen med Anaerob träning?

När du tränar anaerobt är risken stor att du drabbas av mjölksyra som bildas som biprodukt när kroppen inte kan utvinna energi med hjälp av syret. Tänk dig ett 400-meterslopp där löparna ofta har väldigt stumma ben på slutet, då har de använt den energi som går att utvinna ur kroppen utan att använda syre. Skulle de fortsätta springa skulle de vara tvungna att dra ner på tempot och genom det koppla på det aeroba systemet, alltså få in syre, för att få ut mer energi från andra kolhydrater än glukos.

Ofta tränar du både aerobt och anaerobt under ett pass. Om du till exempel springer intervaller går det anaeroba systemet igång när du springer fort och sedan kopplas det aeroba systemet på i jogg- eller gångvilan. Även under styrketräning används ofta det anaeroba systemet, om du lyfter max 6–8 gånger. Precis som när du springer intervaller går kroppen över i det aeroba systemet igen när du vilar mellan olika set.


Vad händer med hälsan vid Anaerobt träning?

Oftast tränas anaerobt för att öka kroppens förmåga till maximal kraftutveckling, öka antal explosiva typ-2 muskelceller och för att lära kroppen att använda det anaeroba systemet under längre tid (och återhämta sig snabbare efter mjölksyra).


För att få ut så mycket som möjligt av din träning, välkommen att besöka vår kosttillskottskategori