Så skapar du tid till träningen

Vi på Sportkost vet att det kan vara svårt att få till träningen i en hektisk vardag. Du kanske har långa arbetsdagar, barn som ska hämtas och vänner som ska vårdas. Då kan det vara svårt att prioritera tid för träningen, eller är det verkligen det?

Lever du tidspressat och upplever att du inte har tiden i vardagen eller kan skapa tiden eller vill ta tiden från familjen så rekommenderar vi transportträning. Det betyder att du tränar när du tar dig till och från jobbet. Planera in dessa dagar och se till att du har tagit med dig ombyte och kläder till kontoret dagen innan. Har du längre avstånd till jobbet än vad du klarar att springa/cykla så ta tåget/bussen/bilen så långt så du har ungefär 4 kilometer till jobbet och kör sedan transportträning resten av sträckan. På så sätt har du fått tre kilometer till jobbet och tre kilometer hem, dvs totalt sex kilometer. Då det blir uppdelat i två etapper under dagen och därmed inte upplevs som att det tar så lång tid och känns inte heller som att det blir så stor belastning på kroppen. Om transportträning inte fungerar till jobbet så testa att använda det när du ska till affären eller andra småärenden.


Planera in din träning precis som du skulle göra med viktiga möten eller träffar med dina vänner

Precis som du avsätter tid till viktiga saker på ditt arbete ska du också boka in tid i din egen kalender till din egen träning. När du har avsatt den tiden så blir det lättare att säga nej till andra aktiviteter som krockar. Ett annat tips är också att planera in lunchträning om du har ett jobb som tillåter det. Avsätt tid på lunchen tre dagar i veckan för att ta en uppfriskande springtur eller en snabb Powerwalk.


Om du känner att du inte har tid längre för varken dina vänner eller träningen så kan kompis-träning vara den bästa lösningen. Stäm av med dina vänner om det är någon av dom som vill träna men som upplever tidsbrist, ge förslaget att ni börjat träna tillsammans och boka in träffat på gymmet. På så sätt blir också motivationen boostad och det blir lättare att ta sig iväg och betydligt svårare att avboka ett pass när du vet att din vän väntar på dig.


Sist men inte minst, effektivisera dina pass genom att köra HIIT – högintensiv intervallträning där du växlar mellan att satsa allt i cirka 60 sekunder och sen tränar i ett lugnare tempo i 60 sekunder och varvar det under sammanlagt en halvtimme.