9 sätt att boosta din fettförbränning

Har du som mål att minska i fettprocent? Vill du sätta lite extra fart på din fettförbränning? Då ska du fortsätta läsa. I den här artikeln hittar du nämligen 9 saker som kan hjälpa till att boosta din fettförbränning.

1.   Styrketräna minst 2-3 gånger i veckan

Forskning visar att styrketräning har flera positiva effekter på vår hälsa, speciellt när det kommer till att bränna fett. Regelbunden styrketräning bidrar inte bara till att du får behålla en större mängd av din muskelmassa när du går ned i vikt, det bidrar även till att du får behålla, eller kanske till och med förbättra, din ämnesomsättning! Och vet du vad? Styrketräning är dessutom ett effektivt sätt att bli av med det farliga bukfettet, speciellt om styrketräningen kombineras med konditionsträning. För att behålla din muskelmassa rekommenderar vi att du styrketränar minst 2 dagar i veckan. Vill du maxa dina resultat? Då bör ditt träningsprogram innehålla övningar för alla de stora muskelgrupperna.


2.   Ät mer protein

Att äta mer protein är ett effektivt sätt att dämpa aptiten och bränna mer fett! Faktum är att flera studier indikerar att ett högt proteinintag har flera positiva effekter:

  • Protein ger dig en bättre mättnadskänsla, vilket i sin tur bidrar till att du äter färre kalorier.
  • Protein boostar din ämnesomsättning, vilket bidrar till att du bränner fler kalorier.
  • Protein, i kombination med styrketräning, hjälper dig att bibehålla muskelmassa när du går ner i vikt.

Kött, fisk, kyckling och mjölkprodukter är exempel på livsmedel som innehåller en stor andel protein. Även spannmål och baljväxter som ärtor, bönor och linser innehåller en del protein.


3.   Ta sovmorgon…!

Vill du ha en ursäkt för att sova lite längre på morgonen? Tro det eller ej, men faktum är att mycket tyder på att du kan boosta din fettförbränning, och förhindra viktuppgång, genom att gå och lägga dig lite tidigare och stå upp lite senare. Det finns också flera studier som indikerar att det finns en stark koppling mellan sömn och viktnedgång. Hur mycket sömn vi behöver är dock väldigt individuellt, men det mesta pekar på att vi behöver minst 7 timmars sömn varje natt för att sömnen ska ha en positiv effekt på vikten. Har du svårt att sova? Här är några tips på vägen:

  • Försök att gå och lägga dig och stå upp ungefär samma tid varje dag.
  • Begränsa ditt koffeinintag.
  • Stäng av alla elektroniska apparater som TV, mobil, dator och läsplatta en timme innan det är dags att gå och lägga sig.
  • Hitta ett sätt att varva ner innan du går och lägger dig. Ett varmt bad, en kopp te eller varm mjölk kan vara rogivande.
  • Dämpa belysningen på kvällen. Växlingen mellan ljus och mörker är nämligen viktig för vår biologiska klocka.
  • Håll sovrummet mörkt och svalt.


4.   Ät mer hälsosamt fett

Ja, du läste rätt! Att öka ditt intag av hälsosamt fett kan bidra till att du håller dig mätt längre och förhindra att du går upp i vikt. Det tar nämligen lite tid för kroppen att smälta fettet du äter, vilket gör att det tar lite längre tid innan magsäcken blir tom. Detta kan i sin tur bidra till att du känner dig mindre hungrig. Avokado, fet fisk, nötter och olivolja är några exempel på bra källor till hälsosamt fett.

Men du..? Även om hälsosamt fett är bra, så innehåller det fortfarande mycket kalorier. Det kan alltså vara en bra idé att tänka på hur mycket fett du stoppar i dig. Istället för att bara äta mer fett, rekommenderar vi att du börjar med att byta ut ohälsosamt fett mot hälsosamt fett.


5.   Konditionsträna 20-40 minuter varje dag

Har du ett mål om ett mindre midjemått? Då bör du ägna dig åt konditionsträning. Gärna en stund varje dag. Forskning indikerar nämligen att ju mer konditionsträning du ägnar dig åt, desto mer bukfett blir du av med! De flesta studier rekommenderar att vi ägnar oss åt måttlig fysisk aktivitet ungefär 20-40 minuter varje dag. Promenader, löpning, simning och cykling är några exempel på bra aktiviteter som kan hjälpa dig att bränna fett.


6.   Drick lite mer kaffe

Som du kanske redan vet är koffein en vanlig ingrediens i fettförbrännare, och det finns faktiskt en anledning till det. Visste du t.ex att koffeinet, som finns i kaffe, kan öka nedbrytningen av fettsyror och öka ämnesomsättningen? Jo, det är sant! Faktum är att det finns studier som visar att koffein tillfälligt kan öka energiförbrukningen och ämnesomsättningen med upp till 11 %.


7.   Ät mindre socker

Vill du gå ned i vikt och minska i fettprocent? Då kan det vara en en bra idé att dra ned på socker och andra raffinerade kolhydrater. Socker och raffinerade kolhydrater har nämligen ofta ett lågt innehåll av fibrer och näring. De tenderar också att ha ett högt glykemiskt index, vilket kan orsaka stora svängningar i blodsockernivån. Och vet du vad? Svängningar i blodsockret kan faktiskt göra dig mer hungrig.

Fyll istället tallriken med fullkornsprodukter, rotfrukter, grönsaker, baljväxter, frukt och bär. Studier visar att de som har en diet rik på fullkorn tenderar att ha lägre BMI, lägre kroppsvikt och mindre midjemått.


8.   Ät probiotika

Probiotika är en sorts snälla bakterier, som finns i din matsmältningskanal. Och vet du vad? Det har faktiskt visat sig att dessa snälla bakterier har många positiva effekter på vår hälsa! Studier indikerar till exempel att probiotika kan ha en positiv effekt på fettförbränningen och hjälpa oss att hålla vikten under kontroll. Vill du gå ned i vikt och minska i fettprocent? Då ska du satsa på probiotika från släktet Lactobacillus.


9.   Testa periodisk fasta

Periodisk fasta är en metod som går ut på att du växlar mellan perioder där du äter, och perioder där du fastar. Du har kanske hört talas om 16/8 och 5:2? Det är två av de vanligaste, och populäraste, typerna av periodisk fasta. Men vad har då periodisk fast med viktnedgång och fettförbränning att göra? Faktum är att periodisk fasta, i kombination med styrketräning, har visat sig vara en effektiv metod för att gå ned i vikt, bibehålla muskelmassa och gå ned i fettprocent.