8 tips som gör det enklare och roligare att komma igång med träningen

Svårt att komma igång med träningen efter semestern? Vi på Sportkost vet hur motigt det kan kännas att komma tillbaka efter ett uppehåll. Men vet du vad..? Det finns faktiskt en del saker som du kan göra för att underlätta för dig själv! I den här artikeln delar vi med oss av några enkla knep som gör att det blir både enklare och roligare att komma igång med träningen efter ett uppehåll.

1. Ta det försiktigt i början

Har du en tendens att gå “all in” och köra på precis som du gjorde innan semestern? Då bör du tänka om. Om du går ut för hårt är risken nämligen stor att du skadar dig. Och om du klarar dig från skador är chansen stor att du blir förkyld eller sjuk. Det är också högst sannolikt att du tröttnar och inte orkar hålla tempot uppe. Detta i sin tur leder till att motivationen dalar och att det blir svårare att komma iväg och träna. Satsa istället på en långsiktig plan och försök hitta en balans som håller hela året. Vem vet, att tänka långsiktigt kanske leder till att du slipper börja om på nytt efter nästa års semester?


2. Sätt realistiska mål

Du har säkert hört det förr, men det tåls att sägas igen: att ha ett, eller flera, mål, med din träning är det bästa bränslet för motivationen. Med ett väldefinierat, realistiskt mål blir det inte bara enklare att göra en träningsplan, det blir också enklare för dig att följa upp och kontrollera att du är på väg åt rätt håll.

För att öka chansen att nå ditt mål bör du formulera ett så kallat SMART mål. Det innebär att ditt mål ska vara Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt och Tidsbestämt. Och du..? Glöm inte att belöna dig när du når dina mål.


3. Sätt av tid i kalendern

Har du svårt att få tiden att räcka till? Eller har du kanske en tendens att prioritera annat framför din egen träning? Fokusera på att hitta en bra tid för träningen, en tid som fungerar i din vardag. Skriv sedan in alla dina träningstillfällen i din kalender, och prioritera dem på samma sätt som du prioriterar ett viktigt möte. För vad är egentligen viktigare än din egen hälsa?


4. Skaffa en träningskompis

Tycker du att det är tråkigt att träna ensam? Kanske har du en kompis som också lider av motivationsbrist? Slå er ihop och peppa varandra! Det är ju så mycket lättare att komma iväg och träna när man har någon annan att ta hänsyn till. Och du…? Varför inte testa att inleda fredagens AW med ett svettigt spinningpass, en härlig powerwalk eller en avstressande yogaklass? Fredagsmyset smakar garanterat hundra gånger bättre efter ett träningspass!


5. Välj en träningsform du tycker är rolig

Det finns ingen som helst anledning till pina dig igenom timme efter timme i spinningsalen när du egentligen hatar det. Välj en träningsform som du tycker är rolig istället! Om du tycker träningen är rolig är det ju mycket lättare att komma iväg och träna, även under dagar när motivationen inte är helt på topp, eller hur?

“Men det är ju sååå tråkigt att träna…!” Känner du igen dig? Då har du med största sannolikhet inte hittat rätt träningsform ännu. Så hur hittar man då rätt träningsform? Bästa sättet är helt enkelt att prova sig fram. Vill du få bättre kondis men tycker att löpning och spinning är det tråkigaste som finns? Varför inte testa dans, simning, aerobic eller paddel? Eller varför inte dra ihop kompisgänget och lira fotboll eller volleyboll? Har du ett mål om att bli starkare, men tycker att det tråkigaste som finns är att lyfta vikter på gymmet? Vad sägs om en svettig poweryogaklass? Eller kanske något lite tuffare? Ta då en titt på crossfit eller bootcamp!


6. Träna hemma eller utomhus

Trivs du inte på gymmet? Träna hemma! Eller varför inte testa att köra ett svettigt pass utomhus? Behöver du inspiration? För att hjälpa dig lite på traven har vi satt ihop ett svettigt träningspass som kan utföras vart som helst. Det enda du behöver är din egen kroppsvikt.


Cirkelträning med egen kroppsvikt

  • Knäböj
  • Burpees
  • Situps
  • Utfall
  • Plankan
  • Spänsthopp
  • Armhävning
  • Sidoplanka
  • Hoppande utfall
  • Rygglyft


Alternativ 1 - passar bra för dig som är nybörjare

Kör 30 sekunder på knäböj. Vila 30 sekunder. Gå vidare till nästa övning. Upprepa tills du kört igenom alla övningar. Vila 2-3 minuter. Upprepa 2-3 rundor.

Alternativ 2 - passar bra för dig som behöver lite mer utmaning

Kör 45 sekunder på knäböj. Vila 15 sekunder. Gå vidare till nästa övning. Upprepa tills du kört igenom alla övningar. Vila 1-2 minuter. Upprepa 3-5 rundor.

Alternativ 3 - passar bra för dig som tränat en del tidigare

Tabataintervaller: Kör 20 sekunder knäböj. Vila 10 sekunder. Upprepa 8 rundor. Gå vidare till nästa övning. Upprepa tills du kört igenom alla övningar.

Tips: Ladda ner en intervall timer på mobilen så blir det enklare att hålla koll på tiden!


7. Sluta jämföra dig med andra

Vårt kanske allra viktigaste tips: sluta jämföra dig med alla andra. Vem har sagt att du måste springa maraton bara för att grannen gör det? Vi har alla olika förutsättningar, olika liv och olika vardag. Utgå från dig själv och dina förutsättningar. Hur ser din vardag ut? Vilken typ av träning behöver DU? Du behöver faktiskt inte lyfta vikter på gymmet varje dag bara för att “alla andra gör det”. Fokusera på dig själv och DIN framgång.

Och vet du vad? Om du går ifrån att inte träna alls till att träna 2-3 gånger i veckan är det faktiskt en ökning på 200-300 %. Det är faktiskt extremt bra framgång! Har du tänkt på det?


8. Boka några timmar med en personlig tränare

Fortfarande svårt att komma igång? Boka in några timmar med en personlig tränare! En personlig tränare kan nämligen hjälpa dig att komma igång och sätta ihop en personlig träningsplan, baserat på dina mål och förutsättningar. Pepp och motivation får du på köpet!