5 anledningar att börja stretcha

Vill du förbättra din teknik i marklyft, komma djupare ner i knäböj och samtidigt få en hälsosammare och mer balanserad kropp? Då kan det vara en bra idé att inkludera stretching i din träningsrutin. Är du nyfiken och vill veta mer om fördelarna med stretching? Varsågod, den här artikeln är till dig! 


1. Stretching kan hjälpa till att hålla dig skadefri

En stark och flexibel kropp är bättre rustad att hantera fysiska påfrestningar. Dessutom kan stretching och rörlighetsträning bidra till att minska muskelobalanser i kroppen. Med mindre muskelobalans minskar risken att du skadar dig under träning.

Vill du ha mer balanserade muskler? Då måste du dels stärka de muskler som är underaktiva (slappa) och sträcka ut de muskler som är överaktiva (stela).


2.Stretching kan bidra till ökat välmående

Om du väljer att ikludera stretching i din träningsrutin kommer du med största sannolikhet uppleva en högre grad av välmående. Mjuka och avspända muskler har nämligen en positiv effekt på värk och smärta. I kombination med balanserad kost, tillräckligt med vatten och mycket vila, kan stretching t.ex hjälpa till att lindra spänningsrelaterad huvudvärk. Och vet du vad? Stretching kan också bidra till att minska risken att drabbas av muskelkramper.

3.Stretching kan hjälpa dig att förbättra din hållning

Som vi var inne på tidigare kan stretching bidra till att korrigera obalanser i kroppen och ge dig ett större rörelseutslag. När obalanserna i muskulaturen minskar är det stor sannolikhet att din hållning förbättras. Ett större rörelseutslag kommer inte bara hjälpa dig att komma djupare i övningar som knäböj, det kommer troligtvis bidra till att du upplever att det är lättare att sitta och stå på vissa sätt.

Tycker du att det är tråkigt att stretcha? Varför inte testa yoga?


4. Stretching kan göra det lättare att varva ner

Regelbunden stretching kan hjälpa dig att öppna upp kroppen, vilket i sin tur kan bidra till att du känner dig mer avslappnad. Att du mår bättre fysiskt kan också bidra till att det blir lättare att varva ner.


5. Stretching kan bidra till bättre träningsprestationer

Förbättrad rörlighet gör att dina muskler kan arbeta mer effektivt. Detta i sin tur kan bidra till att du presterar bättre på träning. Vill du bli starkare? Eller kanske snabbare? Då är det med andra ord en bra idé att kombinera din styrketräning (eller din konditionsträning) med stretching.