Superfoods - naturliga tillskott för en hälsosam livsstil

Superfood. Supermat. Functional foods. Mervärdesmat. Kärt barn har många namn. Men vad är egentligen superfood? Mat med superkrafter..? Inte riktigt, men nästan. Superfood används nämligen som samlingsnamn för mat med extremt högt näringsvärde. De är ofta fullproppade med vitaminer, mineraler, omega 3 och antioxidanter, som är viktiga för vår hälsa. Låt oss ta en närmare titt på några av de livsmedel som kategoriseras som som superfood.

Gojibär

Gojibär är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Visste du t.ex att gojibär innehåller tre gånger mer järn än spenat och sex gånger mer betakaroten än morötter? Dessutom innehåller de mer C-vitamin än apelsin! Och det stoppar inte där. De små bären innehåller även vitaminerna A, B1, B2, B3, mineralerna fosfor, järn, zink, koppar, krom, magnesium, kalcium, kalium, kalium, mangan, selen, natrium, 23 spårämnen, adaptogener, samt karotenoiden zeaxanthin.

Fun fact: Gojibär innehåller ovanligt mycket protein, för att vara ett bär. Faktum är att de små röda bären innehåller 18 av de 20 aminosyrorna, varav 7 av de 9 essentiella.


Chiafrö

Först och främst är Chiafrö en superbra källa till omega 3, men det är också en bra källa till vegetariskt protein. Det lilla fröet innehåller faktiskt hela 21 % protein och 18 av de 20 aminosyrorna. Som om inte detta vore tillräckligt är chiafröna även fiberrika och fullproppade med antioxidanter och viktiga mineraler som magnesium, som bland annat är bra för skelettet, och zink, som är bra för hud och hår. Chiafrö är också en utmärkt källa till järn.

Fun fact: Enligt Christopher McDougalls bästsäljande bok “Born to run - jakten på löpningen själ” är chiafrön en av anledningarna till att tarahumarafolket i mexico, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken “chia fresca”, som är en blandning av vatten, chiafrö, lime och honung.


Kokosolja

Kokosolja är en bra källa till hälsosamt fett. Till skillnad från annat mättat fett består kokosolja nämligen av medellånga och korta fettsyror, som är bra för kroppen. Dessa fettsyror tas upp snabbare av kroppen och används som energi i kroppens celler, precis som kolhydrater. Men kokosoljan innehåller även massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Oljan tål värme bättre än annat fett och lämpar sig därför väldigt bra till stekning. Dessutom är den helt fri från transfett och kan inte heller bilda transfett vid upphettning.

Fun fact: Kokosoljan har flera praktiska användningsområden! Har du torrt hår eller torr hårbotten? Testa att använda kokosolja som hårinpackning. Torr hud eller nare? Använd oljan istället för hudkräm. Du kan också använda kokosolja för att lindra klåda och irritation vid insektsbett och som massageolja. Eller varför inte testa att göra ditt eget insektsmedel genom att blanda kokosolja med pepparmynta?


Spirulina

Spirulina är en blågrön alg fullproppad med klorofyll, protein, vitaminer och andra livsviktiga näringsämnen. Faktum är att spirulina innehåller alla vitaminer utom vitamin D. Den blågröna algen är särskilt rik på folsyra, vitamin B2 och vitamin B12 och mineraler som magnesium, kalium, natrium, fosfor, mangan, jod och krom. Sist men inte minst innehåller spirulina immolina, som har visat sig vara riktigt bra för vårt immunförsvar.

Fun fact: Nasas astronauter använder spirulina på sina rymdfärder, just på grund av det koncentrerade näringsinnehållet.


Gurkmeja

De flesta av oss känner nog främst till gurkmeja som kryddan som ger curry den vackra gula färgen. Men faktum är att den gula kryddan är så mycket mer än så. Den är nämligen naturligt rik på järn och magnesium och det aktiva ämnet curcumin, som har visat sig ha flera positiva effekter på vår hälsa. Curcumin är bland annat en mycket kraftig antioxidant, och sägs ha flera läkande egenskaper. Allra bäst effekt får du om du kombinerar gurkmeja med svartpeppar. Svartpeppar sägs nämligen kunna öka kroppens upptag av curcumin.

Fun fact: Gurkmeja har redan använts inom ayurveda i flera tusen år och det finns närmare 7000 vetenskapliga artiklar på det aktiva ämnet curcumin.


Nötter & frön

Även nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen och klassar därför in under begreppet superfood. Nötter och frön innehåller bland annat enkel- och fleromättade fetter, protein, magnesium, koppar, zink, kalium, järn, selen, fosfor, tiamin, vitamin E, vitamin B6, folat och niacin. Sist men inte minst innehåller nötter och frön flera bioaktiva ämnen med potentiell antioxidantverkan.

Fun fact: Flera studier visar att nötter och frön, som en del av hälsosamma matvanor, kan bidra till att göra det lättare att hålla vikten, trots att de har ett högt energiinnehåll.


Superfoods som tillskott

Som du kan se finns det många fördelar med superfoods, men superfoods är absolut ingen genväg till god hälsa. För att uppnå god hälsa bör du istället fokusera på att äta hälsosamt och varierat och använda superfoods som ett tillskott, för att boosta din hälsa lite extra. Du kan t.ex blanda ner spirulina i din smoothie, laga en chiapudding eller käka nötter till mellanmål. Eller varför inte testa något av följande recept?


Overnight oats med chiafrö, blåbär och mandlar

 • ½ banan
 • ½ dl havregryn
 • 2 msk chiafrö
 • ½ dl naturell yoghurt
 • 0,75 dl valfri mjölk
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 0,5 tsk kardemumma
 • Lite salt

Topping:

 • ½ banan
 • 1 dl blåbär
 • 10-15 mandlar


Gör så här: Mosa bananen i en frukostskål. Häll i resterande ingredienser. Blanda ihop allt ordentligt. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet över natten. Toppa med en halv banan, blåbär och mandlar, ät och njut!


Grön supersmoothie för nybörjare

 • 1 dl fryst mango
 • 75 g färsk bladspenat
 • 1 apelsin
 • 1 banan
 • 2-3 dl vatten
 • Färsk ingefära
 • Mynta
 • ½-1tsk spirulina eller supergreens

Gör så här: Häll alla ingredienser i en blender. Mixa till en slät smoothie. Drick och njut!


Chokladbräck med nötter och gojibär

 • 200 g mörk choklad
 • 2 msk gojibär
 • 2 msk hackade cashewnötter
 • 2 msk hackade mandlar
 • Lite flingsalt (kan uteslutas)


Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad och häll ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Toppa med gojibär, nötter och flingsalt. Låt gärna chokladen stelna i kyl eller frys. Ta ut och skär i valfri storlek. Mumsa och njut!