Skippa nyårslöftet - gör så här i stället

Trött på misslyckade nyårslöften år efter år? Då ska du definitivt fortsätta läsa. Här tar vi nämligen en närmare titt på varför över 80 % av alla nyårslöften misslyckas. Vi går också igenom några enkla knep du kan använda dig av för att öka chansen att du når dina mål under det kommande året.

Därför misslyckas du med dina nyårslöften

Det finns flera saker som kan bidra till att du misslyckas med dina nyårslöften. Här är 6 av de vanligaste.

  1. Nyårslöftet är inte tillräckligt specifikt
  2. Du har för högra krav på dig själv
  3. Du har för bråttom
  4. Du tror inte på dig själv
  5. Du håller inte koll på dina framsteg
  6. Du tycker inte att det är roligt

Känner du igen dig? Det är kanske en klen tröst, men du är inte ensam. Faktum är att över 80 % misslyckas med sina nyårslöften. Vill du bryta trenden? Här är våra 9 bästa tips!


1.   Skippa nyårslöftet och satsa på SMARTa mål

Studier visar att nyårslöften ofta är förknippade med träning, kropp och hälsa. Kanske vill du komma igång med styrketräningen, börjar springa eller gå ned i vikt? Oavsett vad du önskar att uppnå under det kommande året: skippa nyårslöftet och satsa på ett, eller flera SMARTa mål istället. Med ett SMART mål, blir det nämligen lättare att göra en bra plan. Och med ett SMART mål och en bra plan ökar inte bara sannolikheten för att du får de resultatet du önskar, det blir också lättare att kontrollera att du är på rätt väg.

Men vad är då egentligen ett SMART mål? Jo, faktum är att SMART är en förkortning, som berättar för dig vad du bör tänka på när du formulerar ditt mål. När du sätter mål enligt SMART modellen bör ditt mål vara:

S = Specifikt

M = Mätbart

A = Accepterat/Attraktivt

R = Realistiskt

T = Tidsbestämt

Exempel på mål som inte är så SMARTa:

-       Jag ska träna mer.

-       Jag ska gå ned i vikt.

Exempel på SMARTa mål:

-       Jag ska springa Göteborgsvarvet i maj 2021

-       Jag ska gå ned 5 kg till den 5 mars 2021.

Ser du skillnaden? Bra! Sätt dig ned, fundera på vad du vill uppnå under det kommande året. Gå Sedan igenom steg för steg i SMART-modellen och formulera ett eller flera SMARTa mål. Och du..! Glöm inte att skriva ned dina mål.


2.   Planera för att lyckas

Har du hittat ditt SMARTa mål? Perfekt! Då är det dags att börja planera och sätta av tid till dina träningspass i kalendern. Sedan är det upp till dig att se till att prioritera dina träningstillfällen på samma sätt som du prioriterar dina andra viktiga möten. För vad är egentligen viktigare än din egen kropp och hälsa?


3.   Fokusera på dina prestationer…

… istället för på det du ser i spegeln. Vill du springa maraton? Klara din första pullups? Kanske lära dig att stå på händer? Eller yoga en liten stund varje dag? Oavsett vad du önskar att uppnå: sätt ett mål och fokusera sedan på din utveckling. Lägg märke till att du blir snabbare, starkare, smidigare eller uthålligare. Så småningom kommer du också att lägga märke till att kroppen förändras, även om du inte har utseendet i fokus. Win Win!


4.   Sluta jämföra dig med andra

Bara för att “alla andra” går på 5:2 och springer marathon så behöver faktiskt inte du göra det. Strunta i vad alla andra gör och utgå ifrån vad DU önskar att uppnå när du planerar dina mål inför det kommande året. Då är sannolikheten att du når ditt mål mycket större. Dessutom blir vägen dit troligtvis mycket roligare.


5.   Skriv träningsdagbok

Skriver du träningsdagbok? Inte? Då är det faktiskt på tiden att börja. Med en träningsdagbok blir det nämligen enklare för dig att hålla koll på dina prestationer kontrollera att du är på väg åt rätt håll. Och vet du vad? Det är också riktigt roligt, och en fantastisk motivationsboost att bläddra tillbaka och se hur långt du har kommit.


6.   Var inte så hård mot dig själv

Bakslag och motgångar är en del av livet. Ibland händer det saker som vi inte kan styra över, och det är inte alltid så lätt att hålla sig till planen. Men vet du vad? Ett tillfälligt bakslag betyder inte att allt du gjort är förgäves. Gjorde du ett dåligt val? Shit happens! Lägg det bakom dig och gå vidare. Nästa gång gör du ett bra val.


7.   Lär dig att uppskatta din kropp

Visste du att du har mycket att vinna på att lära dig att uppskatta din kropp? Om du har en positiv kroppsuppfattning är sannolikheten nämligen större att du väljer en livsstil du kan upprätthålla. Har du en positiv kroppsuppfattning ökar också sannolikheten för att du provar nya aktiviteter som kan hjälpa dig att nå dina mål.


8.   Boosta motivationen med visualisering

Sliter du med motivationen? Gör som många av våra elitidrottare. Testa visualisering. Kortfattat kan man säga att visualisering är lite som att dagdrömma, fast med en bestämd agenda. När du visualiserar föreställer du dig helt enkelt att du agerar på det sätt du vill agera, hur det känns när du når ditt mål, hur du ser ut när du når ditt mål osv.

En stor fördel med visualisering är att du kan föreställa dig att du gör vissa saker utan att behöva vara i närheten av målet eller miljön. Ja, du kan faktiskt ligga hemma i sängen och föreställa dig hur det känns att springa i mål på det där loppet du ska genomföra i sommar, känslan av att kläderna sitter lite lösare, hur det känns i kroppen när du klarar din första chins eller slår ditt personbästa i marklyft osv.


9.   Ta hjälp av kosttillskott

Kosttillskott kan aldrig ersätta en hälsosam och aktiv livsstil. Men i många fall kan de faktiskt vara ett väldigt bra komplement. Oavsett om ditt mål handlar om att komma igång med träningen, bygga muskler, röra mer på dig, gå ner i vikt, gå upp i vikt eller lägga om kosten, så har Sportkost produkterna som hjälper dig på traven!