PWO - Pump Fokus & Uthållighet

Är du ute efter bättre pump i dina muskler, extra energi i kroppen och mer fokus på träningspasset? Vilken prestationshöjande PWO väljer du? Vi förklarar och tipsar.

Vad är PWO?
PWO är en förkortning på Pre workout och är ett kosttillskott som du intar innan ditt träningspass eller fysisk aktivitet. Tanken med prestationshöjande produkter är att de skall ge dig en extra kick av aktiva näringsämne inför ett riktigt tufft pass eller hjälp till att hitta energin om du känner dig trött. Med PWO får du ut mesta möjliga av din träning då de ger dig extra styrka uthållighet, energi och fokus. Detta prestationshöjande kosttillskott är väldigt populärt bland tyngdlyftare och bodybuilders men på senare tid har pre workout blivit populär hos idrottare i många olika sporter. De finns ett flertal varianter av pre workout som framtagits för olika träningsbehov med varierande näringsinnehållet. PWO är ett relativt billigt kosttillskott som verkligen levererar de som utlovas.

Hur fungerar PWO?
PWO tillskottet har tre olika grundegenskaper - fokus, pump och uthållighet
Beroende på ämnessammansättningen av detta prestationshöjande kosttillskott får man ut olika egenskaper så se gärna över vilket av de ovan nämna karaktärsdragen som passar dig bäst.

Pump - Strävar du efter muskelkontakt och sysslar med tung styrketräning är de att föredra ett prestationshöjande pwo kosttillskott som främjar pump. Här är två ämnen att leta efter i pwo produkten L-arginin och L-citrullin


Uthållighet - Har du för vana att träna långa lågintensiva pass är en uthållighetsinriktad pwo helt klart de vi rekommenderar. Beta-alanin och Nitrat är två ämnen som främjar uthålligheten.

Fokus - Känner du dig trött och okoncentrerad inför dina träningspass rekommenderar vi dig att leta efter en fokusorienterad pwo produkt. De ämnen som då är bra att pwo produkten innehåller är Koffein och BCAA.


I många av prestationshöjande produkterna på marknaden har man försökt balansera alla dessa egenskaper för att skapa en så komplett produkt som möjligt. Ha alltid för vana att se över innehållsförteckningen innan du väljer PWO så du får den prestationshöjande produkt som passar dig bäst.


Vad innehåller PWO produkter?
Näringsinnehållet i Pre-workout produkter är varierande men funkar i princip på samma sätt som andra kosttillskott som exempel, proteindrycker och aminosyror. Just aminosyror är något som många PWO:er berikats med och man hittar även koffein, keratin och andra vitaminer och mineraler i detta kosttillskott. En prestationshöjande produkt som innehåller kreatin ger dig ökad styrka vid muskelpump då även kreatin är en produkt som intas för att få ut så mycket som möjligt utav träningen. Beta-alanin är en vanlig ingrediens som man hittar i prestationshöjande produkter och detta ämne ser till att hålla karnosinet i musklerna på en låg nivå. Karnosin är ett ämne som aktiverar produktionen av mjölksyra och med hjälp av beta-alanin slipper du mjölksyran under längre tid.


I de flesta PWO hittar man även uppiggande ingredienser som koffein och tyrosin. Ämnet tyrosin är en aminosyra som stimulerar adrenalinet i kroppen och koffein ökar prestationsförmågan. Andra bra ämnen att spana efter i prestationshöjande produkter är de olika aminosyresammansättningar. Trion valin, leucin och isoleucin. Detta är ämnen som ingår i BCAA- eller grenade aminosyrorna och ökar din uthållighet samtidigt som de tillför kroppen byggstenar för att kunna bygga ny muskelmassa.


När skall jag ta PWO?
Med kosttillskottet PWO får du mer energi inför träningspasset och kan öka kroppens prestation samt musklernas kapacitet. Den optimala tidpunkten för att ta detta prestationshöjande kosttillskott är ca 30-45min innan träningspasset.