Padel

Padel, ibland benämnt padeltennis, är en racketsport med urspuing i Spanien och Latinamerika. Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internat...

Läs mer

Padel, ibland benämnt padeltennis, är en racketsport med urspuing i Spanien och Latinamerika. Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella Padelförbundet (grundat 1991). Världsmästerskap i padel arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. Spelet anknyter till andra tidigare etablerade former av “minitennis” som Paddle tennis och Platform tennis, men har egna regler för spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning.

Vad är padel?
Padel eller padeltennis är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Padelbanan påminner om en tennisbana och en squashbana då det både finns ett nät och spelbara väggar. Racket som används i spelet består inte av strängar utan är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Trots den korta längden är det lätt att få en bra bollträff på den stora träffytan. Padelbanans lilla yta samt att man oftast spelar dubbel kräver inte någon hög konditionsnivå. Dessutom är skaderisken låg då underlaget av konstgräs är fyllt med sand och mjukt.

Att spela padel
En vanlig dubbelbana är 10x20 meter till storlek och omges av 3 meter höga glasväggar som får användas vid spelet. Planhalvorna delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel på denna plan. Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6x20 meter. Det fantastiska med padel är att man behöver inte ha tidigare erfarenheter av racketsport. För att kunna spela räcker det att man kan träffa en boll. Padel är enkelt och roligt och kan spelas av alla oavsett ålder eller kön.

Spelet
Huvudregeln är att du alltid ska slå bollen så att den studsar på motspelarnas planhalva. Slår du bollen så att den går direkt i motspelarnas vägg eller i galler räknas den som ute och motspelarna vinner poängen. Linjerna på planen används endast vid serve. Serve ska alltid slås underhands och landa i motspelarnas motsatta serveruta. Man får 2 servemöjligheter så missar man sin första har man en chans till. Motspelarna ska returnera bollen på volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glasvägg eller galler.

Motspelarna kan också använda sin egen glasvägg för att returnera bollen men inte eget galler. Bollen måste returneras innan den studsar i marken en andra gång för att inte förlora poängen.

Kortfattade regler padel
- På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
-Poängräkning är samma som tennis
-Linjerna på planen används endast vid serve
-Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
-Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
-Man har två servar på sig -Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute.

Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
-Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
-Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
-Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida Poängräkning padel
-Padel använder samma räknesätt som för tennis med game och set
-Game räknas 15/30/40/game -Deuce kallas det om ställningen är 40-40
-För att vinna en deuce behöver ena laget vinna två bollar i rad
-För att vinna ett set måste laget leda med minst 2 game
-Det första laget som vinner totalt 6 game vinner ett set
-Vid 6-6 spelar lagen ett avgörande tiebreak, först till 7 vunna game vinner setet

Serve
Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.

Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Väggarna
Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation. Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

I padel vinner man poäng om
-Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
-Motståndaren slår bollen i nät
-Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren.
-Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.
-Motståndaren slår bollen i sitt eget galler En motståndare träffas av bollen Det här är exempelinnehåll som ingår med mallen för att illustrera dess funktioner. Ta bort eller byt ut mot dina egna ord och egen media.

Sportkost Padel
Vi på Sportkost tycker Padel är en väldigt roligt sport och det glädjer oss åt att kunna erbjuda padelrack och padelbollar till nybörjare och proffs. Hos oss hittar du produkterna från Fz Forza som är ett väletablerat samt känt varumärke från Danmark som erbjuder högklassiga produkter.

Att välja rätt padelrack
När du ska köpa padelracket finns det några saker som är bra att känna till. Padelrackets former, balans och vikt är några egenskaper som är viktiga att tänka på för att hitta det padelrack som är bäst just för dig.

Vikt
Idag är vikten på padelracketar oftast mellan 340 och 395 gram. Det kan tyckas vara en liten differens men varje gram gör skillnad. En lätt racket kan man säga väger max 355 gram. Ofta passar lite lättare racketar för nybörjare och motionärer där man kan gå upp på en tyngre racket när spelstyrkan utvecklas. Damer och juniorer har också generellt lätta racketar överlag.

Racketens tjocklek
Padelracketarna är i stort sett uteslutande 36 eller 38 mm där 38 mm är det absolut vanligaste. En tunnare racket är oftast lite mer lättsvingad och lättspelad. Racketar som är 38 mm ger generellt mer fart. 38 mm kan även användas av nybörjare så tjockleken är inte lika viktig som punkt 1 och 2 ovan enligt oss och den absoluta majoriteten padelracketar är 38 mm.

Träffytans yta
När det gäller ytan på padelracketen brukar man tala om hård eller mjuk yta. En hård yta ger mer kontroll men mindre fart medan det då är tvärtom med en mjuk yta. Här är det upp till var och en vad man trivs bäst med. Vissa padelracketar har idag också en lite strävare yta. Dessa gör att man får lite mer ”bett” i bollen och mer access till spinn.