Risotto med rostade tomater

För ca 4 portioner
⏲️ 40 min

Du behöver
4 st kvisttomater
4 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
1 msk olivolja
4 dl risottoris
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong (2 tärningar + vatten)
1 dl riven parmesanost
50 g smör
Salt, peppar & vitlökspulver efter smak
Färsk persilja
Burrata

Gör såhär
Förbered tomatsåsen
Sätt ugnen på 200 grader. Skär tomaterna i skivor och skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsform och ringa över olivolja. Rosta i ugnen tills de fått ordentligt med färg (ca 20min). Ta ut, låt svalna och mixa till en slät sås.

Förbered risotton
Finhacka schalottenlöken och fräs den i en djup stekpanna med olivolja på medelvärme tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt riset och stek under omrörning tills det blir lätt genomskinligt. Tillsätt vin och låt det koka in i riset. Tillsätt sedan den varma buljongen, lite i taget, rör om och låt koka på svag värme tills riset är krämigt men fortfarande har en lätt kärna (tar ca 20 minuter).

Häll ner den mixade tomatsåsen i riset och rör om. Tillsätt smöret och parmesanen och rör tills det smält in i risotton. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver.

Toppa med färsk persilja, burrata och mer parmesan 🧀


Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)