Risotto al funghi

För ca 4 portioner
⏲️ 40 min

Du behöver
1 l svampbuljong (2 tärningar + vatten)
2 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor (spara en klyfta till steg 4)
1 msk olivolja
4 dl risottoris
250g champinjoner
salt och peppar
Färsk persilja
Parmesan

Gör så här
1. Koka upp svampbuljongen.
2. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken med olja i en djup stekpanna tills den blir mjuk. Tillsätt riset och rör om tills riset är glansigt.
3. Sänk värmen och häll i hälften av buljongen. Låt sjuda i ca 20 minuter under omrörning och späd under tiden med mer buljong tills du får rätt konsistens.

🔸Tips: Riset är färdigkokt efter ca 15-20 minuter. Smaka då och då - det är färdigt när det finns liten en kärna kvar, som ger ett litet tuggmotstånd🔸

Gör följande steg under tiden, tills risotton är klar:
4. Stek champinjonerna med en vitlöksklyfta i en separat stekpanna, när de är genomstekta rör du ner de i riset (spara några som du kan topp med).
5. Finhacka persilja och blanda ner i risotton.
5. Krydda upp risotton med salt, peppar och parmesan eventuellt mer buljong för att få den mer krämig.

Dags att servera, toppa risotton med några champinjoner, färsk persilja och parmesanost 👏🏼 Om du vill förhöja smakerna - droppa lite tryffelolja över risotton vid servering 🤤

Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)