Pankopanerad lax med ris, mangosallad & gochujang mayo

För ca 2 portioner
⏲️ 45 min


Du behöver
Pankopanerad lax 🐟
2 st laxfiléer eller annan valfri proteinkälla
0,5 dl vetemjöl
1 st ägg
1 dl panko
2 tsk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
salt och peppar
olivolja

Mangosallad 🥭
1 st mango
1 st avokado
0,5 st rödlök
0,5 st spetspaprika
0,5 st lime, saften
0,5 st kruka koriander

Gochujang mayo 🫕
1 st ägg
0,5 st lime, saften
1 tsk japansk soja
2 tsk gochujang
0,5 st vitlöksklyfta
1-2 dl rapsolja

Tillbehör:
320 gram kokt ris
0,5 kruka koriander

Gör såhär
1. Koka riset.
2. Torka av laxen med hushållspapper och skär den i tärningar. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Panering:
Häll upp vetemjöl och kryddor på en tallrik.
Häll upp ett vispat ägg på en annan tallrik.
Häll upp panko på en tredje tallrik.
4. Vänd laxen, först i vetemjöl sedan i ägg och sist i panko.
5. Placera laxen i en ugnsform. Ringa över olivolja och rör om. Tillaga tills bitarna bir krispiga och får färg (ca 12-15 minuter beroende pa hur stora bitarna är).
6. Under tiden som laxen är i ugnen, förbered mangosallad:
Skär mango och avokado i mindre bitar. Hacka paprika och rödlök fint.
Tillsätt limejuice, finhackad koriander och blanda runt.
7. Egengjord gochujang mayo:
Tillsätt alla ingredienser förutom olja i en hög behållare (stamixer ska få plats och behållaren får inte vara för bred). Mixa alla ingredienser och tillsätt olja medan du mixar. Fortsätt att tillsätta olja tills du får en bra konsistens på mayon.'

Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)