Lady & lufsen pasta

För ca 4 portioner
⏲️ 2h+

Du behöver
Till köttbullarna
300 g salsicciafärs
500 g nötfärs
1 st gullök
2 st vitlöksklyftor
1 st ägg
50 g riven parmesan
0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
1 tsk citronzest
1 msk färsk persilja
salt & peppar

Till såsen
1 msk olivolja
100 g salsicciafärs
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (Mutti)
Vitlökspulver, oregano, basilika salt & peppar efter smak

Gör såhär
Tomatsåsen:
Hetta upp olivoljan i en kastrull.
Stek salsicciafärsen (100 gram) på medelhög värme tills den får färg. Tillsätt schalottenlök och vitlök och stek tills de blir mjuka. Häll i krossade tomater & tillsätt kryddorna efter smak. Låt såsen småputtra under lock under tiden du gör köttbullarna.

Köttbullarna:
Finhacka gullök och vitlök. Hetta upp olivolja i en stekpanna och löken tills den blir mjuk och lätt gyllene. Låt svalna något.Blanda salsicciafärs och nötfärs i en stor skål. Tillsätt den stekta löken, ägg, parmesan, ströbröd, mjölk, citronzest och persilja. Krydda med salt och peppar och blanda väl.

Rulla små köttbullar (ca 2 cm i diameter). Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn köttbullarna tills de får fin färg. Lägg över de brynta köttbullarna i tomatsåsen. Låt sjuda på låg värme i ca 20-30 minuter så de blir saftiga och tar smak av såsen.

Servera med lång pasta, toppa med parmesan & färsk persilja 🍝


Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)