Köttbullar, mos & brunsås – svensk husmansklassiker när den är som bäst

För ca 4 portioner
⏲️ 45–50 min

Du behöver
Köttbullar
1 kg blandfärs
1 dl mjölk
1 msk ströbröd
2 st ägg
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk soja
några blad färsk persilja
salt & svartpeppar

Potatismos
8–12 mjöliga potatisar
Smör & mjölk efter konsistens
salt, peppar & en nypa muskot

Brunsås
2 msk smör- & rapsolja
2 tsk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
några droppar Collorit soja
peppar & maggi

Pressgurka
1 st gurka
1 tsk salt
1 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)
Lite hackad persilja

Lingon
1 dl frysta lingon
1 msk strösocker

Gör såhär
Pressgurka: Skiva gurkan tunt (på mandolin eller med osthyvel). Blanda ättika, socker och vatten. Vänd ner gurkan och persiljan. Låt stå tills servering.
Lingon: Rör ihop frysta lingon och socker. Låt tina.

Potatis: Skala, skär i bitar och koka 10–15 min.

Köttbullar: Finhacka och stek lök och vitlök mjukt i lite smör. Blanda sedan mjölk och ströbröd. Rör ner färs, ägg, lök, vitlök och hackad persilja. Krydda med soja, salt och peppar efter smak. Forma små bullar.

Stek köttbullarna i smör-& rapsolja tills de fått fin färg och är genomstekta.

Sås: Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjöl och buljong. Tillsätt grädde och Collorit soja. Låt koka ihop, smaka av med peppar och maggi.

Mos: Häll av potatisen och mosa med smör och mjölk. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Köttbullar + mos + mycket sås = ❤️


Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)