Grekisk moussaka

Receptet ger ca 6-8 portioner

Du behöver
2 st aubergine
2 tsk salt
6-8 st potatisar

Köttfärssås
500 g nötfärs
2 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (400g)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 dl persilja (finhackad)
Salt och peppar
Lite vatten

Bechamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk muskot
Salt och peppar

Gör så här
1. Skär aubergine och potatis i tunna skivor. Strö lite salt på auberginen och låt ligga i 20 minuter så att vätskan dras ut.
2.Torka bort överflödig vätska med hushållspapper.
3. Finhacka lök och vitlök och stek tillsammans med färsen. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och stek i några minuter.
4. Häll i krossade tomater och smaka upp med salt, socker och eventuellt lite vatten. Låt puttra i minst 20 minuter - ju längre desto mustigare smak.
5. Under tiden såsen puttrar gör du bechamelsåsen. Lägg i smör och blanda i mjölet, häll i mjölk och låt koka upp. RÖR om hela tiden så det inte bränns i botten.
6. Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med smör.
7. Dags att bygga. Lägg på potatis, aubergine, köttfärssås och bechamelsås. Upprepa tills moussakan blivit nästan lika hög som formen. Grädda i ugnen i ca 50 minuter.

Servera med en fräsch och härlig grekisk sallad 🍆

Recept från vår dietist Sandra Milano (legitimerad dietist)